Att starta eget kan vara drömmen för många. Drömmer du också om att ha din egen restaurang istället för att ständigt vara den som stressar runt och som alla skriker på? Att starta eget är inte så svårt, bara du sätter dig in i alla regler och ser till att ansöka om de tillstånd du behöver.
Det har tagits fram en checklista för saker som du bör känna till om du ska starta eget, och hos Bolagsverket hittar du denna checklista mycket enkelt och smidigt. Du svarar på olika frågor och får sedan reda på vilka tillstånd du behöver, vilka uppgifter som ska lämnas och vilka myndigheter som ska kontaktas. Du kan använda dig av checklistan oavsett vilken kommun du bor i.
Sätt en budget för uppstarten
När du startar ett företag behöver du ha koll på hur mycket pengar du behöver i startkapital. Det du får räkna med är startavgifter, kostnader för olika tillstånd, lokalhyra, kostnader för personal och löner, inventarier och möbler, köksutrustning och liknande. Tänk även in annonsering och inköp av råvaror. Det blir en del. Hos Furnit kan du beställa online och få din leverans hemskickad. Här hittar du restaurangmöbler för både inne- och utebruk, belysning och förvaring till helt överkomliga priser, och du kan även gå in och titta efter priser på det du behöver till din restaurang, för att få en uppfattning till din ekonomiska kalkyl.
Du kan också starta eget med hjälp av Arbetsförmedlingen och ansöka om starta eget-bidrag. Det kan vara en bra väg att gå för att klara av de första kritiska månaderna. Under den första tiden måste du vara extremt noga med att få ett bra rykte som matställe, hålla hög kvalitet och fortsätta marknadsföra ditt företag. Det hjälper inte att marknadsföra i början för att sedan sluta med det. Endast väl etablerade ställen kan sluta göra reklam för sig, och som ny bland konkurrenterna behöver du påminna de hungriga matgästerna om din existens.
Nischa dig och bli unik
Ett hett tips är att du hakar på klimatvågen och profilerar din restaurang som lite extra miljövänlig i den mån det går. Här kan du använda dig av närproducerat kött för att minska koldioxidutsläppen med transport, samt för att stödja de lokala bönderna. Du kan ta in säsongsbetonade svenska grönsaker och försöka att minimera spillet. Givetvis är det svårt att beräkna hur mycket som går åt, men vad du då kan göra för att det som blir över inte ska gå till spillo är bland annat följande:
- Ha inte mat från hela världen, ett färre antal rätter räcker.
- Skänk bort överbliven mat till exempelvis stadsmissionen eller andra föreningar som driver verksamhet för hemlösa.
- Låt gästerna ta med sin överblivna mat istället för att kasta den.
- Finns det bönder i närheten som kanske kan använda lite av ditt spill som djurfoder?
När du har din egen restaurang finns det en del du kan göra för att hjälpa till att minska matsvinnet för att få en bättre och hållbarare miljö och mathantering. Nischar du dig inom miljömedvetenhet kan du skapa dig ett framgångsrikt rykte samtidigt som du gör en insats för miljön på samma gång. Kan det bli bättre?