Nyttigt eller ej – ät med måtta, är rubriken i en artikel från Svenska Dagbladets Mat & Vin. En mycket intressant rubrik likväl artikel, och även mycket sann. För det är ju så, att om du vill vara hälsosam så är det inte LCHF, GI-metoden, 5:2, pulverdieten eller någon annan diet som du ska följa. Det hela handlar om att ha en sund relation till mat. Och det finns faktiskt saker som går att äta även om det kan verka som onyttigt, så länge du inte överäter dig. Det är ju till exempel skillnad på att ta sig ett glas Amarone till middagen och att dricka lådvin till frukost, även fast svenska forskare nu har gått ut och sågat rödvinsstudien som säger att vin är nyttigt. Alla förstår väl att vin i stora mängder inte är nyttigt, men tyvärr verkar inte alla förstå att ett glas vin eller två inte alls behöver innebära skada för kroppen. Lika så är det med sötsaker, pasta och annat ”onyttigt”. Vi måste hitta en balans, där lagom står i fokus. Detta är någonting som vi hoppas kommer att bli Svenskens lärdom under 2015, för all hets om att vara nyttig på ett ohälsosamt sätt börjar kännas gammalt.
För att få igenom detta tankesätt kommer här ett några argument att ta till för den som säger åt dig att din choklad är onyttig, att du inte borde ta ett glas vin eller att ”omtänksamt” påpekar ”ska du verkligen äta det där?” när du ska ta en tugga av din Marabou. Upplys din vän” Visste du att mjölkchoklad skyddar mot stroke? Det visade i alla fall en studie från Karolinska Institutet, och bäst av allt är att det inte spelar någon roll om det är en mörk eller ljus choklad. Du kan även berätta att popcorn är nyttigare än grönsaker, om man ska tro på innehållet i denna artikel. Och när din vän får höra även det kommer hon eller han säkerligen bita sig i läppen och svära åt sin fördömande beteende. Kan man hoppas i alla fall.
Ät och njut, var glad! Ett skratt förlänger livet, men inga skratt kommer av att sitta och hungra.