Det finns mycket saker att lista för ett mer hälsosamt liv. Vilka är de senaste rönen egentligen?
Det finns en hel del du kan göra för att ge din kropp de bästa förutsättningarna att hålla sig frisk och aktiv. Dels handlar det om att motionera och träna styrka för att må bra rent fysiskt, men däri ingår även lika delar kost och gärna kosttillskottet vitaepro. Men vad är det annars för hälsotrender som gäller?
Många har barn som är överviktiga, vad kan du som förälder göra åt det? Se till att endast servera mat på fasta mattider och bara en portion.
- Annat du kan göra är att:
- Ge vatten att dricka i stället för läsk eller saft
- Använda dig av tallriksmodellen
- Inte skuldbelägga vare sig barn eller någon annan
Mer om detta här.
Då ska du äta – och inte äta
Det har kommit något nytt på träningshimlen, det handlar bland annat om att du ska äta stor frukost och inte äta något efter klockan 20.00. Måltidstajming kallas det på svenska, och även om forskningen är relativt färsk med observationsstudier och små försök har det slagit igenom stort. Till och med välrenommerade American heart association slår fast att vår hälsa påverkas av när vi äter, inte bara vad det är vi stoppar i oss. Så vad innebär forskningen mer detaljerat?
Skippa inte din hälsosamma frukost
Frukost är något många dessvärre hoppar över. Vilket är synd och skam. För frukosten är bra för dig. Dessutom brukar frukosten ofta vara den hälsosammaste av målen med mer fibrer, nyttig yoghurt, fullkornsmüsli och bär, än dagens alla andra mål. Stor frukost är även förknippat med lägre vikt, mindre diabetes, lägre blodtryck och ett friskare hjärta. Så skippa inte detta.
Det andra som rekommenderas är att äta sista målet så tidigt som möjligt, gärna i slutet på eftermiddagen. Och inte äta något mer på hela kvällen, absolut inte efter klockan 20.00. Fasta rutiner för mat och sömn är det som gör att vi mår som bäst av, till skillnad från varierande sov- och mattider. Kroppen ställer in sig på att sova när den inte fått i sig mat på ett antal timmar, vilket gynnar sömnen. Vår ämnesomsättning fungerar också olika på olika tider på dygnet och den inre klockan styr mer än vad vi tror. Mer om allt detta kan du läsa om i denna artikel från Svenska Dagbladet och här i Expressen.